a - a a +

Wat te regelen en wanneer?

Wanneer je zwanger bent komt er heel veel op je af. Om je te helpen met alle zaken die je moet regelen hebben we een handig overzicht voor je gemaakt.

Kraamzorg

Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties met allemaal hun eigen werkwijze. De keus ligt uiteindelijk bij jezelf. Het aantal uren kraamzorg wordt gegeven naar aanleiding van het landelijk indicatie protocol. .

Kraamzorg aanvragen kan via het inschrijfformulier of via telefoonnummer: 088-0005215. Wij zullen je tevens informeren over welke acties je richting je zorgverzekeraar moet ondernemen.

Verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent is het verstandig een verloskundigen praktijk bij je in de buurt te bellen om een 1e afspraak te maken. De eerste afspraak is meestal tussen de 8e - 12e week van je zwangerschap. 
Bij elk bezoek worden o.a. de volgende controles gedaan:

  • Gewicht
  • Bloeddruk
  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Baarmoederstand
  • Luisteren harttonen
  • Echo

Babybalance

Wil je je graag voorbereiden via instructie- en voorlichtingsvideo's? Dan is www.babybalance.nl dé geschikte site hiervoor. 

Kraampakket

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je bevalling. Of je nu van plan bent om thuis of in het ziekenhuis te bevallen, in beide gevallen dien je een aantal spullen klaar te hebben staan.

Veel zorgverzekeraars sturen je een kraampakket toe als je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Je moet je zorgverzekeraar dan wel inlichten over je zwangerschap en het kraampakket aanvragen.  Kant-en-klare kraampakketten zijn ook te koop bij de drogist, apotheek of babyspeciaalzaken
Ook als je in het ziekenhuis bevalt heb je een kraampakket nodig. Er zitten namelijk ook items in voor tijdens de kraamweek.

Wordt het kraampakket vergoed?

Een kraampakket wordt niet vergoed vanuit de Basisverzekering, maar meestal wel vanuit je aanvullende verzekering. Vraag het na bij je zorgverzekeraar als je wilt weten hoe dat voor jou is geregeld. 

Moeders voor Moeders - Jouw geluk kun je delen

De organisatie van Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit de urine van deze vrouwen wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven verwerkt tot een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Deelnemen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap. Voor overige informatie en wijze van aanmelden zie deze site of kijk op: www.moedersvoormoeders.nl 

Voeding

Denk in de zwangerschap alvast na of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Op internet of op deze site kun je informatie vinden over borst-flesvoeding. Maak uiteindelijk zelf een weloverwogen keus. Kies je voor borstvoeding laat je dan informeren over de borstvoedingscursussen die tijdens de zwangerschap gegeven worden. Kijk voor meer informatie: Borstvoedingsorganisatie La Leche League of Borstvoeding doe je zo, vol praktische tips voor de borstvoeding