a - a a +

Bevalling, wanneer is het begonnen?

Hoe nauwkeurig de datum van geboorte is uitgerekend, het begin van de bevalling komt altijd onverwachts. Wel zijn er bepaalde signalen die aangeven dat de bevalling vermoedelijk gaat beginnen.

Je verliest een slijmprop

Een slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van deze slijmprop houdt niet automatisch in dat de bevalling spoedig wordt ingezet. De slijmprop kan namelijk ook twee weken voor de bevalling naar buiten komen. Dit is wel een teken dat het eind van de zwangerschap nadert. De slijmprop is ongeveer anderhalf à twee centimeter groot. Bij sommigen komt de prop pas bij het persen eruit. Bij anderen soms helemaal niet.

Je verliest wat bloed

De bevalling kan zich aankondigen door het verlies van bloed. Echter, dit bloedverlies mag niet meer zijn dan een klein beetje. Raadpleeg altijd je arts of verloskundige als je twijfelt.

Je krijgt weeën

In de meeste gevallen kondigt een bevalling zich aan door middel van weeën. Als de weeën beginnen zullen ze steeds regelmatiger komen en steeds pijnlijker zijn. Een echte wee duurt ongeveer 60 seconden. Wanneer bel je de verloskundige? Bij een 1e kindje als je een uur lang weeën om de 3 minuten, bij een 2e of volgende een half uur lang weeën om de 4 minuten hebt.

Je verliest vruchtwater

Het vruchtwater kan in kleine beetjes of in één keer naar buiten komen. Pas wanneer je vruchtwater verliest, is de bevalling echt begonnen. Wanneer je vruchtwater verliest, moeten binnen 24 uur de weeën beginnen. Is het vruchtwater bruinig of groen? Bel dan direct de verloskundige.
Maartje Kraamzorg wil graag weten wanneer de bevalling is begonnen. Dus breng ons op de hoogte als de "vooraankondiging" is begonnen. Je kunt Maartje 24 uur per dag bereiken op telefoonnummer 088-00052150. Wij gaan dan vast een passende kraamverzorgende speciaal voor jullie in de startblokken zetten en haar op de hoogte brengen van jullie adres en eventuele bijzonderheden.

Verloop van de bevalling

Weeën:
Tegen het eind van de zwangerschap kun je al diverse weeën voelen, waaraan je kunt merken dat de bevalling dichterbij komt. Wat ze precies inhouden en in welke fase je zit zullen we zo duidelijk mogelijk beschrijven.

Indalingsweeën
Ongeveer 4-6 weken voor de bevalling gaat je kindje indalen. Als reactie hierop kun je indalingsweeën voelen. Je voelt deze weeën kort en onregelmatig. Soms kunnen ze voor pijnscheuten in je onderbuik zorgen. Deze weeën stoppen vanzelf.

Voorweeën
Een paar weken voor de bevalling kun je last krijgen van voorweeën. Deze weeën zorgen ervoor dat jouw baarmoedermond soepeler wordt voor de bevalling. Voorweeën zijn langer en pijnlijker dan de indalingsweeën.

Indalingsweeën
Ongeveer 4-6 weken voor de bevalling gaat je kindje indalen. Als reactie hierop kun je indalingsweeën voelen. Je voelt deze weeën kort en onregelmatig. Soms kunnen ze voor pijnscheuten in je onderbuik zorgen. Deze weeën stoppen vanzelf.