a - a a +

Kinderen en sportblessures

07-02-2022

Sportblessures komen veel voor bij kinderen. Ze kunnen ontstaan bij het sporten, maar ook bij de gym op school. De meeste blessures zien we bij de pubers. Deze blessures kunnen ontstaan door overbelasting, maar ook door een trauma.

Doordat er veel kinderen zijn die minder bewegen, en daardoor minder ervaring opdoen in het bewegen raak je ook eerder geblesseerd. Je bent eigenlijk minder goed voorbereid op de intensiteit van het sporten.

Het is belangrijk om op een goede manier deze blessures aan te pakken, om te zorgen dat kinderen wel blijven bewegen en er plezier in houden. Naast de kant staan is over het algemeen niet nodig. Het stimuleren van een gezonde leefstijl begint zeker al op deze leeftijd.

Bij de behandeling van deze sportblessures bij kinderen is het belangrijk om rekening te houden met groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om goed in kaart te brengen waarom een kind geblesseerd raakt. Hiermee is het mogelijk om door een juiste aanpak recidieven te voorkomen en te zorgen dat er plezier blijft bestaan in het sporten. Hierbij kan het misschien ook nodig zijn om motorische vaardigheden, conditie, spierkracht of coördinatie te trainen om recidieven te voorkomen.

Om te zorgen dat ik deze kinderen op de juiste manier kan begeleiden heb ik me er als kinderfysiotherapeut verder in verdiept door het volgen van cursussen op het gebied van sportblessures en inspanningsfysiologie bij kinderen. Daarnaast heb ik uitgebreide kennis en vaardigheid op het gebied van kinderorthopedische problematiek.

Maria Rutten  kinderfysiotherapeute, algemeen fysiotherapeut, ZwangerFitdocent.

Voor het maken van een afspraak of informatie: Behandelcentrum Maartje 088-0005205

Of mailen: m.rutten@zorggroepsintmaarten.nl