a - a a +

"Ik beschouw het als een cadeautje dat ik dit werk mag doen"

17-12-2015

Met bijna een halve eeuw zorgervaring waarvan 38 jaar op de spoedeisende hulp is Stineke Niehenker van onschatbare waarde voor Maartje. Met veel plezier en passie werkt ze sinds een jaar binnen het MTH- (Medisch Technisch Handelen) team. En ondanks haar pensioengerechtigde leeftijd peinst ze er niet over om te stoppen. “Ik beschouw het gewoon als een cadeautje dat ik dit werk mag doen.”

De Losserse moeder van 2 kinderen en oma van 4 kleinkinderen kan terugkijken op een imposante loopbaan in de zorg. Na achtereenvolgens gewerkt te hebben in het Dinkelziekenhuis in Losser, het Prinses Irene Ziekenhuis in Almelo en het MST in Enschede ging Stineke op 63-jarige leeftijd aanvankelijk met prépensioen. Maar het zorgbloed kroop waar het niet gaan kon. “Mensen zeggen weleens tegen mij: ‘waarom ga je niet genieten van je pensioen?’ Maar wat is genieten?  Ik miste de zorg. Ik werk gemiddeld 10 tot 20 uur per week en er blijft nog genoeg vrije tijd over. Dit geweldige werk geeft me heel veel energie.”


Onderdeel van MTH-team
Bij Maartje maakt Stineke onderdeel uit van het MTH-team. Dit team bestaat uit ervaren verpleegkundigen die 7 dagen per week 24 uur beschikbaar zijn om specialistische verpleegkundige zorg in de thuissituatie te verlenen. “We krijgen goede reacties. Huisartsen en ziekenhuizen vinden de korte lijntjes erg prettig. Ze kunnen rechtstreeks met het MTH-team bellen. We worden daardoor ook steeds vaker gebeld”, vertelt Stineke, die aangeeft dat men elkaar vanwege de verschillende achtergronden ook goed weet aan te vullen. 

Terug naar de basis
Het werk dat Stineke nu doet bij Maartje is voor haar terug naar de basis. “De één op één zorg vind ik fantastisch. En de waardering die je ervoor terug krijgt van een cliënt. Het is niet alleen het technische gebeuren maar juist de aandacht voor de mens die het verschil maakt. Echt zorg dragen voor de mensen. Omdat je elkaar veelvuldig ziet, bouw je ook echt een band op. Je hebt mooie ontmoetingen en prachtige gesprekken over het leven. Je voelt, als je binnen komt, dat men blij is om je te zien. Mensen vertellen je echt hun verhaal”.

"Verademing"
Haar ervaring bij de spoedeisende hulp komt natuurlijk perfect van pas in haar huidige functie. “Je hebt door de spoedeisende hulp-ervaring een hele brede blik. Ik zie gewoon hoe de mens zich voelt. Ik voel zoveel betrokkenheid en voel me als een vis in het water”, aldus Stineke die ook duidelijk verschillen ziet.  “De werkdruk op de spoedeisendehulp is heel anders. Daar moet je altijd onder hoge druk werken. Ik heb het prachtig werk gevonden maar dit is een verademing. Ik mag veel adviezen geven en ik weet hoe ik met artsen moet omgaan. Ik kom voor de patiënt op!.”

"Heel fijn team"
“Aan jongere collega’s merk ik dat ze het fijn vinden dat ze aan mij vragen kunnen stellen. Omgekeerd leer ik ook heel veel van hen, onder andere over het ingewikkelde papierwerk.  Ze voelt zich dan ook geweldig bij Maartje.  “Je wordt niet beoordeeld op leeftijd. Je wordt gewaardeerd om hoe je bent als mens. We hebben onder leiding van Brenda Spenkelink een heel fijn team. Het hele team staat goed aangeschreven bij de cliënten. Ik beschouw het gewoon als een cadeautje dat ik dit werk mag doen. Ik moet er niet aan denken om hiermee te stoppen.”