a - a a +

Coronamaatregelen Maartje Kraamzorg

Dag zwangere, Als je nu zwanger bent en binnenkort bent uitgerekend bent dan kunnen wij ons voorstellen dat je wat vragen hebt rondom kraamzorg tijdens de coronacrisis. Om hier duidelijkheid in te geven hebben wij deze informatiepagina opgesteld. De ontwikkelingen gaan snel en het kan zijn dat we in de nabije toekomst nog meer aanvullende maatregelen moeten gaan treffen om de zorg zo goed mogelijk te kunnen blijven leveren. 

Versoepeling kraamvisite (per 1 juli 2020)

Ook binnen de kraamzorg mogen we vanaf heden de bezoekregeling verruimen en mag er weer kraamvisite komen. Dat is natuurlijk goed nieuws. Weliswaar zijn er nog beschermende maatregelen!

Liever geen bezoek als de kraamverzorgende er is

Het advies voor de kraamvisite aan huis blijft dat men voorzichtig moet zijn voor wat betreft het aantal bezoekers tijdens de kraamweek als de kraamverzorgende aanwezig is. Dit voor de pasgeborene, het gezin, maar ook voor de kraamverzorgende. Ter bescherming van de kraamverzorgende is het advies om bezoek zoveel mogelijk te laten komen  als de kraamverzorgende niet aan het werk is.

Voorwaarden kraambezoek

  • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn
  • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen.
  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen

Inzet van stagiaires

In overleg met het kraamgezin kan er ook een stagiair worden ingezet om de praktijkuren ten behoeve van de opleiding tot kraamverzorgende te volbrengen. Uiteraard wordt de stagiair uitsluitend ingezet als zij zelf geen klachten heeft en als er in het gezin geen verdenking op corona is. 

(Corona)klachtenvrij?

Ben je zelf en de rest van je gezin klachtenvrij? Dan leveren wij gewoon op de normale manier kraamzorg.

1 vaste kraamverzorgende

Aangezien wij 1 op 1 moeten werken, wordt er niet gewisseld van kraamverzorgende wanneer de zorg niet naar wens zou verlopen. Wel kan worden overgegaan op beeldbellen met een andere kraamverzorgende.

Richtlijnen gehoorscreening en hielprik (update per 11 mei)

Vanaf maandag 11 mei neemt het gehoorscreenteam voordat ze een bezoek brengen aan het kraamgezin, GEEN telefonisch contact meer op met het kraamgezin.
De gehoorscreener zal, voordat ze bij het gezin naar binnengaat, vragen of iedereen gezond is in het kraamgezin. Mochten er kraamgezinnen zijn waar ouders verkouden zijn, corona gerelateerde klachten hebben of corona positief zijn, dan zal de kraamverzorgende vooraf gehoorscreenplanning informeren.

Ouders en kinderen die verkouden zijn verblijven in een andere ruimte in de woning tijdens de aanwezigheid van de gehoorscreener in het gezin.

Baby’s van corona positieve ouders worden op een consultatiebureau locatie gescreend, datum en tijdstip wordt overlegd met de ouders.

(Verdenking van) corona in het gezin?

Als er sprake is van verdenking op of aangetoonde coronabesmetting dan ontvang je maximaal 3 uur per dag zorg gedurende zo min mogelijk dagen met eventueel aanvullend (beeld)bellen om vragen te beantwoorden.

Intakegesprekken (update per 11 mei 2020)

Er kunnen weer intakes aan huis plaatsvinden. NB. Voorafgaand aan het huisbezoek wordt
uitgevraagd of er COVID-19 klachten in het kraamgezin zijn.

Inzet lactatiekundige

Inzet van lactatiekundige gaat op de gebruikelijke manier. Het is vanzelfsprekend dat de voorkeur uitgaat naar een telefonisch consult.

Richtlijnen

Maartje Kraamzorg is goed voorbereid om juist te kunnen handelen. Wij volgen de richtlijnen van de RIVM, Kenniscentrum kraamzorg en de Brancheorganisatie van kraamzorg (BO). Hier kun je zelf ook  aanvullende informatie vinden. De afspraken gelden voor alle kraamzorgorganisaties in Twente. We werken in deze nauw samen met de collega-kraamorganisaties om zoveel mogelijk dezelfde werkwijze te hanteren. We hopen je op deze manier voldoende geïnformeerd te hebben maar bij vragen mag je natuurlijk altijd bellen! Met vriendelijke groeten, Maartje Kraamzorg

Alle actuele coronamaatregelen

Maartje neemt als onderdeel van Zorggroep Sint Maarten dezelfde maatregelen in acht met betrekking tot het coronavirus. Bekijk de actuele maatregelen op de website van de Zorggroep.