a - a a +

Verloop van de bevalling

Bevalling maartje

Het normale tijdstip van bevallen ligt tussen de 37e en de 42e zwangerschapsweek, dus 3 weken voor de uitgerekende datum en 2 weken erna. Iedere bevalling begint en is anders. De ene vrouw krijgt eerst bloed-en of slijmverlies, bij de ander begint het met het breken van de vliezen en weer een ander begint met weeën. Het verloop van de bevalling is afhankelijk van veel factoren. Wanneer je van een 1e kindje gaat bevallen is de bevalling vaak langduriger en zwaarder. Bij een volgend kindje is "de weg al gebaand" en verloopt de bevalling meestal een stuk vlotter.

Een bevalling is op te delen in drie fasen:

  • Ontsluitingsfase
  • Uitdrijvingsfase
  • Nageboortefase

Ontsluitingsfase

Tijdens deze fase zal de baarmoedermond weker worden, verstrijken (veranderen in vorm en positie), en open gaan (van nul tot 10 cm.)

De ontsluitingsfase is op te delen in drie fases:

De transformatiefase

hierin zijn de weeën onregelmatig in frequentie, en wisselend van duur. Tijdens deze fase vindt het weker worden van de baarmoedermond plaats en een deel van het verstrijken van de baarmoedermond.

Latente fase

De weeën nemen in frequentie toe, worden regelmatiger, de eerste centimeters ontsluiting worden bereikt en de baarmoedermond verstrijkt helemaal.

Actieve fase

Deze fase start rond de vier tot zes centimeter ontsluiting. Je ervaart dit als heftige weeën, die kort op elkaar volgen, zijn krachtig en duren ongeveer 60-90 seconden. De ontsluitingsfase bij een eerste kindje duurt gemiddeld 8-24 uur, bij een 2e of volgend kindje gemiddeld 3- 10 uur.

Uitdrijvingsfase

Na de ontsluitingsfase, waarin je lichaam zich opmaakt voor de bevalling, volgt de volgende fase van de bevalling; de uitdrijvingsfase. In deze fase zal je jouw baby ter wereld brengen. Als dit jouw eerste baby is, duurt de uitdrijving gemiddeld één uur. Bij een volgende bevalling kan het sneller gaan. Nadat volledige ontsluiting is bereikt, krijg je persweeën en mag je je baby naar buiten gaan persen. De geboorte zal nu niet lang meer op zich laten wachten. De baby wordt in de buik gedwongen een aantal draaien te maken om het op een zo gunstig mogelijke manier naar buiten te laten komen. Jouw kind komt dus ondersteboven in de buik te liggen. Het lichaampje ligt voor de bevalling zijwaarts. Als het hoofdje voor de uitgang ligt, wordt het ten opzichte van het lichaam ongeveer een kwartslag gedraaid. Het neusje van de baby draait naar de rug van de moeder toe. Als het bijna zover is, rust het hoofd van de baby op de bekkenbodem. De weerstand van de bekkenbodem zorgt ervoor dat het hoofd van de baby in de nek wordt gedrukt. Nu zal de schedel tussen de schaamlippen zichtbaar worden. Bij een nieuwe perswee komt het hoofd naar buiten. Jouw verloskundige of arts zal je vragen om niet meer mee te persen zodat het hoofdje langzaam vrij kan komen. De schouders komen één voor één naar buiten. Wanneer de schouders buiten zijn, glijd de rest van het lichaampje zonder veel moeite naar buiten. Nu kun je gaan genieten van de kennismaking met je kindje.

Nageboorte fase

Wanneer jouw kersverse baby voor het eerst het licht ziet, is de bevalling nog niet helemaal ten einde. In de laatste fase van de bevalling moet de baarmoederkoek nog 'geboren' worden. De moederkoek, ook wel placenta genoemd, moet nog naar buiten geperst worden. Het afstoten van de baarmoederkoek neemt ongeveer twintig minuten in beslag. Zodra de baby geboren is, wordt de baarmoeder kleiner. Dit gebeurd al direct nadat de baby de baarmoeder verlaten heeft. Door de sterke verkleining laat de moederkoek van de baarmoederwand los. Door het nog voortdurende samentrekken van de baarmoeder, komt de moederkoek uiteindelijk geheel los van de baarmoederwand. Nog één keer persen en de placenta komt eruit. De verloskundige kan met het naar buiten brengen van de placenta helpen door op jouw buik te drukken. De placenta zal uitgebreid bekeken worden. Het is belangrijk om te weten of deze compleet is, er normaal uitziet en van gewoon gewicht is. Doordat de placenta in wezen losscheurt van de baarmoederwand gaat de laatste fase van de bevalling gepaard met bloedverlies. Er worden namelijk bloedvaten afgescheurd. Deze bloedingen stoppen in principe gewoon weer, maar het is wel belangrijk dat de bloedingen tijdig ophouden. Ook wanneer de bloedingen zijn gestopt, wordt je meestal nog voor ongeveer een uur scherp in de gaten gehouden. Dit houdt in dat je algemene toestand onder controle wordt gehouden en kan men letten op onder andere bloeddruk, pols en eventueel meer bloedverlies.